Vijf onmisbare tips bij het verbouwen van je tuin

Je kunt nu al lekker in je tuin gaan klussen. Dan kun je er meteen in het voorjaar al van genieten. Je gaat een idee bedenken voor een mooi tuinontwerp. Maar wat komt er allemaal bij kijken? We geven vijf tips.

Maak een moodboard voor je tuinontwerp

Bij het bedenken van een ontwerp kun je je laten inspireren door de vele tuinen die je in de omgeving ziet. Ga na welke sfeer je in de tuin wilt neerzetten en welke materialen en kleuren daarbij passen. Om een goed beeld te hebben van de gehele tuin, kun je het beste een moodboard maken. Verzamel afbeeldingen van een tuinstijl die jij mooi vindt. Let hierbij ook op meubels en tuinafscheidingen. Plak dit op een bord. Je kunt zoveel plakken en schuiven als je wilt. Varieer met afbeeldingen van losse planten en plaats deze naast elkaar. Dan krijg je een beter beeld. Creëer zo een totaalplaatje van jouw tuin. Nu kun je beter beoordelen of alles bij elkaar past en een harmonieuze sfeer uitademt.

moodboard

Wees de lente voor

In het voorjaar gaan veel mensen pas nadenken over het veranderen van hun tuin. Maar je kunt er beter eerder aan beginnen. Hoveniers hebben het in de lente erg druk. De keuze is dan beperkt en de wachttijden zijn lang. Je kunt een hovenier ook in de wintertijd inschakelen. Zolang het niet vriest kun je prima in de tuin werken. Het voordeel is dat je straks, als het weer mooier weer wordt, optimaal kunt genieten. En je hoeft dan in het voorjaar niet tegen een kale vlakte en zandbergen aan te kijken.

Houd rekening met je budget

Het aanleggen van een nieuwe tuin kost geld. Denk aan terrastegels, beplanting en grond. Hoeveel je kwijt bent is afhankelijk van de grootte van de tuin en hoeveel werk je zelf kan doen. Maar ook de keuze van je beplanting en bestrating en andere materialen zijn van grote invloed. Wees daarom bewust van het prijskaartje wat eraan hangt. Zo is een grasveld goedkoper dan bestrating. Doe je zelf het werk, of huur je een hovenier in? Ook het uurtarief voor professionele vakkrachten verschilt soms tot wel 40%. Vraag daarom verschillende offertes aan.  Globaal kost een tuinverbouwing €50 tot €100 per m2. Heb je een droomontwerp dat je wilt verwezenlijken, maar is je budget nog ontoereikend? Dan kun je overwegen om tijdelijk te lenen. Je hebt dan voldoende geld voorhanden om nu te investeren in je tuin zodat je er straks optimaal van te kunnen genieten.

Leg altijd een buitenkraan aan

Dit is nodig om op een gemakkelijke manier de planten van voldoende water te voorzien. Nederland is wel een nat land, maar toch zijn er ook diverse perioden dat het relatief droog is. Er zijn systemen met waterstopcontacten die je door je hele tuin kunt gebruiken. Ook kun je de planten gelijkmatig automatisch laten besproeien. Vooral in de zomertijd tijdens vakantie kan dit handig zijn. Een sproeier met een timer is zo in te stellen dat de planten op gezette tijden ook voldoende water krijgen als je weg bent.

Wees voorzichtig met bomen in je tuin

Bomen geven veel schaduw en kunnen je woonkamer donker maken. Ook kunnen ze overlast geven bij de buren. Informeer daarom altijd hoe groot een boom wordt en hoe snel deze groeit. Kijk naar varianten die kleiner blijven of snoei bijtijds en goed. Een kleine lei-, bol, of dakboom geeft je tuin een verticaal accent. Dit zorgt voor extra diepte.

bomen in tuin