Verbouwing van je tuin slim financieren

Het verbouwen van je tuin kan een grote kostenpost zijn, afhankelijk van je eigen wensen en keuzes. Dan is het goed om te weten dat je deze verbouwing op meerdere manieren kunt financieren. Zeker wanneer de kosten in de duizenden euro’s loopt, is het verstandig om na te denken over externe financiering. De kosten voor de verbouwing van een tuin zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst.

Wat is mogelijk?

geldboomOm de verbouwing van je tuin te financieren, heb je drie mogelijkheden voor financiering: een tweede hypotheek, een (doorlopend) krediet of een leasecontract. Je kunt in de hypotheek onder andere de bestrating, afscheiding en het arbeidsloon meefinancieren. Dit zijn zaken die vast in je tuin staan. Daarom is tuinmeubilair niet op deze manier te financieren. Met een tweede hypotheek of krediet is de rente die je betaalt aftrekbaar. De tuin wordt namelijk gezien als een verlengstuk van de woonkamer, waardoor investeren onder de verbetering van je woning valt. De kosten voor de verbouwing zelf zijn overigens niet aftrekbaar, uitsluitend de rente die je over de lening betaalt. Om in aanmerking te komen voor deze renteafrekbaar moet je aantoonbaar kunnen maken dat je het bedrag voor de nieuwe tuin hebt besteed.

Leasen houdt in dat je met een hovenier een contract sluit voor de inrichting en onderhoud van je nieuwe tuin. Per maand betaal je dan een vast bedrag voor de aflossing. De tuin blijft wel jouw eigendom. Leasen kan aantrekkelijk zijn wanneer je toch al een hovenier voor het onderhoud wil inschakelen.

Waar kies je voor?

tuinieren crisis 5

Het voordeel van een tweede hypotheek is dat het rentepercentage een stuk lager is dan bij een krediet. Voor het afsluiten van de hypotheek heb je echter met onnodig hoge kosten te maken voor de notaris en de taxatie van de woning. Financiering is in veel gevallen makkelijker bij een online kredietverstrekker. Daarbij heb je niet te maken met afsluitkosten, taxatie of notaris. Bij het leasen moet je de looptijd in de gaten houden; tien jaar aflossen is lang en onaantrekkelijk.  Informeer bij het leasen ook goed wat er met het leasecontract gebeurt als je gaat verhuizen.