Tuintrend 2016: natuurlijke tuinen

Nu de dagen korter worden, is het een geschikte tijd om ons rustig te oriënteren op de inrichting van de tuin. Met een goede voorbereiding heb je straks minder werk. Bovendien is het leuk om nu al met een tuinontwerp bezig te zijn. Het brengt het voorjaar weer wat dichterbij. Wat zijn de tuintrends in 2016?

Verbinding tussen binnen en buiten

De vervaging tussen de grens van je woonkamer en de tuin zet zich steeds verder door. Hoe bereik je dit effect? Het is belangrijk om de sfeer die je in je huis hebt gecreëerd door te trekken naar  de tuin. Hou je van een sobere stijl met grijstinten? Kies dan voor een grijze tegel en planten in koele blauwe kleuren. Hou je meer van hout en kleurrijk? Zet dan veel planten in je tuin en neem vlonders of een roodkleurige tegel voor het gedeelte dat je wilt bestraten. Hou ook rekening met het soort tuinmeubels en de kleur van de parasol. Kijk goed hoe je een zo natuurlijk mogelijke overgang kunt creëren.

Veel beplanting en natuurlijke materialen

De natuurlijke tuin is erg populair. Er staan veel planten in en er is naar verhouding minder bestrating . Ook oude verweerde materialen mogen hierin niet ontbreken. De vintage sfeer zien we hier terugkomen. We willen graag na ons werk tot rust kunnen komen in de tuin. De groene kleur kalmeert ons. Om een zo optimaal natuurlijk effect te bereiken vermijden we een strakke vormgeving. Het is de bedoeling om de tuinafscheiding ook groen te maken. Dit kan door klimplanten te spannen tegen het hek of gaas.

groene tuin

Zelf groenten kweken

De natuurlijke trend zet zich ook door in het kweken van kruiden en groenten. Het hangt natuurlijk van de grootte van je tuin af in hoeverre je dit kunt realiseren. Het is rustgevend om de tuin bij te houden en onkruid te wieden. Het kweken van planten en het bijhouden hoe de plant is gegroeid, is ook leuk en leerzaam voor kinderen.

Sierlijke kruiden

Voor kruiden zal altijd wel een plaatsje zijn in de tuin. Bloeiende kruidenplanten staan prachtig in de tuin. Denk aan lavendel of wilde marjolein. Je kunt de kruiden gebruiken tijdens het koken of om thee van te zetten. Ook zijn er planten met een geneeskrachtige werking, zoals saliethee dat goed helpt bij keelpijn. De salieplant is een heestersoort die 30 tot 100 cm hoog wordt. Het kruid groeit van juni tot augustus. Tijm is een geurig rotsplantje en bloeit vanaf mei tot september Bieslook is een kruid dat niet weg te denken is in de keuken. Hiermee kun je prima gerechten op smaak brengen. Dit kruid krijgt mooie lila bolvormige bloemen.groenten kweken

 

Nu is de goede tijd om te bedenken wat je aan je tuin zou kunnen veranderen. Wat versterkt de natuurlijke sfeer? En hoe kun je de grens tussen buiten en binnen vervagen. Oriënteer je op de mogelijkheden en geniet straks van een prachtige tuin!