Overzicht van de kosten voor het verbouwen van je tuin

Aan het aanleggen van een nieuwe tuin zijn bepaalde kosten verbonden, o.a. voor gereedschap en materiaal, beplanting en grond. De hoogte is afhankelijk van je wensen en het tuinontwerp dat je maakt. Een grasveld bijvoorbeeld is goedkoper dan straatwerk of plantenbakken. Daarnaast moet je denken aan kosten voor het ontwerp en het verwijderen van de oude tuin. Ook door wie je de tuin laat verbouwen is bepalend voor de uiteindelijke prijs. Doe je dat zelf of schakel je een professionele hovenier in? Globaal kost een tuinverbouwing €50 tot €100 per m2.

Waar moet je rekening mee houden?

  • TUIN - HOVENIER - SCHOFFELENHoveniers rekenen gemiddeld €35 tot €45 per uur. Vraag meerdere offertes op voordat je een keuze maakt.
  • Bij een professioneel tuinontwerp, inclusief tuin meten, kun je denken aan kosten tussen de €4,73 en €1,50 per m2
  • Een grasveld met kant en klare graszoden kost gemiddeld €9 per m2. De kosten voor gras inzaaien, waarbij je moet wachten op het resultaat, zijn gemiddeld €6 per m2.
  • Kosten voor bloemen, planten en bomen liggen tussen €10 en €30 per m2. Zo zijn bomen en struiken duurder dan andere planten.
  • Bestrating, inclusief terras, kost je tussen €50 en €150 per m2. Dat hangt af van de tegels waar je voor kiest. Beton is goedkoper dan gebakken stenen. Grind is een goedkoop alternatief, dan ben je tussen €15 en €40 per m2 kwijt.
  • Denk aan €80 tot €150 per meter voor de afscheiding van je tuin. Dat kan een houten schutting zijn, maar ook een sierhekwerk. Overleg altijd met je buren!
  • Vergeet de kosten voor tuinmeubelen niet mee te nemen in de totaalprijs. Ook hierin zit veel verschil. Vaak heb je een set met meubels vanaf €100.
  • Leg je nieuwe verlichting aan in de vorm van lampen, dan kun je al snel €75 kwijt zijn.

casadata_logo_180_x120Op Casadata vind je meer tabellen om de kosten voor onderdelen van de verbouwing te berekenen. Je exacte keuzes bepalen de uiteindelijke totaalkosten. Neem dit dan ook mee wanneer je begint aan het ontwerp en de verbouwing van je tuin.