Geniet van bloeiende planten in de winter!

In de wintertijd kan het er buiten kaal en somber uitzien. We kijken liever in de lente en zomer naar de tuin naar veel soorten groen en mooie bloemen. Toch zijn er ook voldoende planten die nu bloeien.

Najaar en winter goede tijd om te planten

In de periode van oktober tot eind december kun je bomen en heesters in de tuin zetten. Dit is de rustperiode voor de planten. De plant kan in deze maanden nieuwe wortels gaan vormen. In het voorjaar kan de heester hierdoor meteen water en voedingsstoffen opnemen.

In de regel kun je, zolang het niet vriest, planten poten van oktober tot eind mei. Planten die in een pot staan kun je het hele jaar in de grond zetten. Dompel ze tevoren eerst even onder in een emmer water voor een goed resultaat. Op het moment dat er geen luchtbelletjes meer opborrelen, is de kluit verzadigd. Dan kun je met het planten beginnen!

Plant een winterbloeier in het zicht

Het is fijn om in deze tijd te kunnen genieten van heesters en planten die wintergroen zijn, bessen dragen of bloeien. Daarom is het plezierig om in je kale wintertuin nog winterbloeiende struiken of bomen te hebben.

Er zijn bomen en planten die bloemen vormen op kale takken. Ze bevriezen niet. Komt de temperatuur weer boven nul dan bloeien ze weer verder. Het is leuk om vanuit je woonkamer uit te kijken op een bloeiende plant. Zorg daarom dat deze op een goed zichtbare plek komt te staan. Houd wel rekening met de hoeveelheid zon en schaduw die de plant nodig heeft.

Bloembakken en potten

Je kunt ook goed bloeiende planten in een mooie pot zetten. Plaats ze voor de voordeur of in de achtertuin op een tafel die winterbestendig is. Zo kun je vanuit het raam naar een fleurig geheel kijken. Planten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder meer Winterviooltjes, Winterheide, Kerstroos, Finchy  en Winterakoniet. Poot ze in een vorstbestendige plantenbak of pot. Winterviolen bloeien de hele winter tot juni in vele kleuren en met grote en kleine bloemen.

Ook bloeiende Camellia`s zoals de Japanse roos kunnen in potten gehouden worden. Zet ze wel op een beschutte plaats. Bij strenge vorst kun je ze het beste op een koele plaats houden. Planten in potten zijn meer kwetsbaar in vorstperiodes. Kies potten in een kleur die bij de sierbestrating van je tuin passen. Maar ook is het leuk om de kleur van de plant te laten contrasteren met die van de pot. Dit geeft een extra kleurig effect en komen de bloemen extra mooi uit.

imgp1171

Soorten winterbloeiers

Er zijn verschillende soorten winterbloeiers. De Mahonie struik vormt lichtgele bloemen en bloeit van december tot maart. De Hamamelis ofwel Toverhazelaar heeft geurende bloemen en bloeit in dezelfde periode. De Winterjasmijn is een mooie  klimplant. Deze bloeit op kaal hout en heeft sterk geurende, gele stervormige bloemen. De midwinter Rhododendron is wintergroen en bloeit al in januari met lila bloemen.

rhododendron1

Geniet van bloemen in de winter. Kijk ook goed naar de periode waarin ze bloeien. Dan kun je ervoor zorgen dat je altijd iets kleurrijks in je tuin of in je plantenbak hebt staan!