De orchideeën handleiding

De familie van de orchidee is met ruim 20.000 soorten, een van de grootste in de wereld. Ze stellen echter hoge eisen aan hun leefomgeving. Er zijn soorten die hoog in de bomen in de regenwouden groeien, maar ook in Nederland zijn bijzonder orchideeën te zien. Zoals de Bijenorchis (Ophrys apifera), een beschermde plantensoort, gespot in Buitenhuizen in Spaarnwoude. De naam wordt ontleend aan de onderste lip van de bloem die op een honingbij lijkt.

Oost best

orchideeen-in-huis
De orchidee kennen we het beste als kamerplant. De meeste bloeien jaarlijks 6 tot 10 weken. Het is van belang dat de orchidee niet teveel water krijgt. Pas als de grond erg droog is, en de wortels grijs worden, is bewateren noodzakelijk. Over het algemeen is een keer per 10 dagen een beetje water voldoende. Dompel de plant onder in lauw water, even laten staan en als de plant uitgelekt is, kan deze terug in de pot.

De temperatuur van de orchidee mag niet onder de 12°C komen, dus is deze in Nederland niet geschikt als buitenplant. Ook zijn het geen zonaanbidders. Ze hebben licht nodig, hoe meer licht hoe meer ze tot hun recht komen. Maar volop in de zon drogen ze uit. Een plek op het oosten is daarom het meest ideaal.

Symbool voor rijkdom en luxe

Phalaenopsis_in_palm_tree_800px

Hier groeit de Phalaenopsis in een boom

In de 18e eeuw werd op Java, Indonesië, door de Nederlandse botanicus Karl Ludwig Blume de Phalaenopsis ontdekt. Deze orchidee, wat vlinder-gelijkende betekent, groeit voornamelijk in bomen. Tegenwoordig staat de orchidee symbool voor luxe, liefde, schoonheid en kracht. Maar in de tijd van de oude Grieken was de orchidee het symbool voor vruchtbaarheid. Doordat de dubbele wortelknollen een gelijkenis vertonen met teelballen, wat Orchis in het Grieks betekent.