Ben jij toe aan een nieuwe tuin?

Je bent uitgekeken op je huidige tuin en wilt wat nieuws. Of je hebt net een huis gekocht waarvan de tuin slecht is onderhouden. In beide gevallen is je tuin verbouwen de oplossing. Maar hoe doe je dat? Hieronder vind je de belangrijkste stappen en waar je op moet letten bij het verbouwen van je tuin. Begina altijd bij het begin: het ontwerp. Wat voor tuin wil jij?

Tuinontwerp is keuzes maken

m1fyaupqna4gZet op een rijtje wat je in de tuin wilt hebben. Er is namelijk heel veel mogelijk; denk aan een moestuin, bloemen- en plantenbakken, bomen, een vijver, een zithoek, een terras, een speelhoek voor de kinderen of een grasveld. Je kunt veel elementen combineren in je nieuwe tuin. Heb je zin in tuinieren? Dan kunnen veel bloemen en planten de moeite waard zijn. Houd je niet van onderhoud of heb je er weinig tijd voor? Dan is het slim om bijvoorbeeld voor alleen een grasveld, tegels en een zithoek te kiezen. Voor wat kleur in je tuin kun je dan een of twee vaste bloembakken of potten neerzetten. Onthoud dat potplanten in de zomer dagelijks water nodig hebben.

Hier meer tips voor het tuinontwerp:

  • Doe inspiratie op in de tuin van je buren, vrienden of familieleden.
  • Bepaal wat je uit je oude tuin nog overeind wilt houden en neem dat mee in je ontwerp.
  • Begin je ontwerp met de zithoeken, in de zon of de schaduw. Dan weet je wat je overhoudt voor bloemen en planten. Reken voor een stoel één vierkante meter.
  • Wil je een grasveld, reken dan op minimaal 20 m2 oppervlak. Een kleiner oppervlak zorgt voor relatief veel onderhoud met maaien en mosbestrijding.
  • Heb je kinderen? Geef ze een fijne plek om te spelen en houd in de keuze voor tegels rekening met valpartijen.

Planten en bloemen op de juiste plaats

m1fyaq0qur25Veel mensen kiezen planten en bloemen op basis wat ze mooi vinden. Maar ze vergeten daarbij wat een plant of bloem nodig heeft aan zon, water en onderhoud.  Kijk daarom eerst naar waar het noorden en het zuiden is in je tuin. Oftewel, wat is de stand van de zon? Schijnt deze minimaal zes uur per dag op je tuin, dan kun je daar uitbundige bloeiers neerzetten. Een orchidee mag dan weer niet, omdat deze geen zonaanbidders zijn. Om te bepalen welke planten en bloemen je in je nieuwe tuin zet, is het zinvol een beplantingsplan te maken. Zo kun je de bloeiperiodes op elkaar afstemmen en het hele jaar door een bloeiende tuin hebben. Vergeet niet de grondsoort af te stemmen op wat je plant.

Kortom, denk na over je keuzes en maak een plan voor de verbouwing. Zo heb je de meeste plezier van je nieuwe tuin!